Medycyna wodna Rzeszów
Woda składa się z jednego atomu tlenu o ujemnym ładunku elektrycznym oraz dwóch atomów wodoru o dodatnim ładunku elektrycznym. W tabeli pierwiastków chemicznych woda jest reprezentowana przez symbol H2O. Elektrony mają tendencję do przyciągania dodatniego do ujemnego. Bez wchodzenia w szczegóły, cząsteczka wody jest jak bardzo silny magnes atomowy i może łączyć się z prawie wszystkim, co ma taką możliwość.
Właśnie dlatego woda jest nazywana uniwersalnym rozpuszczalnikiem. Większość substancji po pewnym czasie rozpuszcza się w niej. Wyjaśnia to również, dlaczego prawie nigdy nie jest całkowicie czysta. 100% H2O uzyskuje się zwykle tylko w laboratorium, w ściśle przestrzeganych warunkach. Ze względu na swoje właściwości i strukturę woda jest jednym z najczęściej stosowanych związków chemicznych, jakie kiedykolwiek istniały i istnieją. Organizm używa jej do transportu chemikaliów do narządów i tkanek oraz do usuwania odpadów z organizmu. Może również mieszać wodę z innymi substancjami lub używać jej do rozcieńczania w celu zmniejszenia ich stężenia. Woda może służyć do chłodzenia i odprowadzania ciepła, może ugasić pożar, blokując dostęp tlenu do palącego się materiału i ochładzając go. Przy tym wszystkim woda jest bardzo stabilną substancją, którą można jednocześnie łatwo oddzielić od wszelkich zanieczyszczeń w prostych warunkach laboratoryjnych.
Woda strukturyzowana – „żywa woda”
Przez długi czas fizyka była zdominowana przez teorię, według której woda, zbudowana rzekomo w taki sam sposób jak gazy, nie ma struktury. W 1916 r. Debye i jego współpracownicy obalili ten nurt poglądów i pokazali, że woda ma swoją własną strukturę. Od 1912 r. stosowali analizę dyfrakcji rentgenowskiej do badania struktury wody i znaleźli obraz, który przypomina strukturę ciał stałych.
Od 1920 r. Bregg i jego współpracownicy rozpoczęli badania rentgenowskie, najpierw lodu, a następnie wody. Okazało się, że w lodzie każdy atom tlenu jest otoczony przez 4 inne atomy tlenu, tworzące czworościan. Każdy atom tlenu jest połączony z innymi atomami wiązaniami wodorowymi. Lód ma strukturę z wieloma pustymi przestrzeniami, więc jest lżejszy od wody.
Już w 1916 r. opracowano całkowicie nowe pomysły dotyczące struktury cieczy. Po raz pierwszy za pomocą rentgenowskiej analizy dyfrakcyjnej wykazano, że w cieczach obserwuje się pewną prawidłowość ułożenia molekuł lub w przeciwnym razie – krótkozasięgowy porządek ułożenia. Pierwsze strukturalne badania rentgenowskie wody zostały przeprowadzone przez holenderskich naukowców W. Keesa i J. de Smedta w 1922 r. Wykazano, że uporządkowany układ cząsteczek wody jest charakterystyczny dla wody ciekłej.
Rzeczywiście, struktura wody w żywym organizmie pod wieloma względami przypomina strukturę sieci krystalicznej lodu. Stopiona woda posiada unikalne właściwości, reaguje z różnymi substancjami znacznie łatwiej, a organizm nie musi wydatkować dodatkowej energii na przebudowę swojej struktury.
Nasz filtr
Filtr dostępny w gabinecie Aqua BRK nadaje zwykłej wodzie właściwości „wody roztopionej”.
System filtracji, strukturyzacji i mineralizacji wody Aqua BRK jest obecnie bestsellerem do produkcji najlepszych instalacji do uzdatniania i przygotowania wody pitnej.
Woda z systemu Aqua BRK jest nie tylko dobrze oczyszczona z zanieczyszczeń chemicznych, jest również bogata we wszystkie niezbędne minerały w formie jonowej, całkowicie oczyszczona z mikroorganizmów, ma lekko zasadowe środowisko, jest wzbogacona tlenem. Niesamowite właściwości antyoksydacyjne wody wynikają z obecnego stabilnego ujemnego ORP (redox) – do -280 mV. A najbardziej niesamowite jest to, że woda nabywa właściwości roztopionej wody – jej krystaliczna sieć jest całkowicie przywrócona. Woda ma zerową pamięć. Wszystkie te cechy nadawane wodzie przechodzącej przez 10-stopniowy system oczyszczania i przygotowania leczniczej wody pitnej sprawiają, że instalacja Aqua BRK nie ma konkurencji.
Etapy czyszczenia i strukturyzacji:
1. Filtr zgrubny – zatrzymuje spore zanieczyszczenia osadowe i mechaniczne, takie jak: piasek, drobinki rdzy, mikroalgi, mikrocząsteczki o przekroju do 0,005 mm. W celu porównania i lepszego przedstawienia dokładnego czyszczenia tego urządzenia podamy kilka przykładów wielkości mikrocząsteczek: 0,002 mm – typowa bakteria; 0,007 mm – czerwona krwinka; 0,02 mm – punkt postrzegany przez ludzkie oko; 0,05 – średnica ludzkiego włosa.
2. Filtr z węglem aktywnym z łupin orzecha kokosowego – usuwa z uzdatnianej wody resztkowy chlor cząsteczkowy, którego obecność w wodzie może negatywnie wpływać na parametry pracy membrany. Na tym filtrze zatrzymywany jest również chlor organiczny: produkt uboczny powstający podczas chlorowania wody, a także związki organiczne różnych klas, metale ciężkie (ołów, arsen, rtęć, kadm, nikiel, chrom) i żelazo, siarczki i pestycydy.
3. Filtr z węglem aktywnym z łupin orzecha kokosowego z wkładem KDF (dla zwiększenia powierzchni) – skutecznie usuwa z wody chlor, tlenek żelaza i żelazo cząsteczkowe, pestycydy, herbicydy i lotne związki organiczne. Poprawia smak, kolor i zapach wody, a także usuwa zanieczyszczenia mechaniczne i chemiczne. W przeciwieństwie do konwencjonalnych filtrów węglowych, ten posiada specjalny element wykonany ze stopu miedzi i cynku, co stwarza warunki niekorzystne dla rozwoju bakterii, wirusów, grzybów i innych mikroorganizmów.
4. Membrana osmotyczna – stanowi barierę dla związków organicznych i nieorganicznych, ciał stałych rozpuszczonych w wodzie, metali ciężkich, pierwiastków promieniotwórczych i kancerogenów, pozostawiając jedynie cząsteczki wody, gdyż wielkość jej porów jest zbliżona do wielkości cząsteczek wody, tj. 0,0001 mikrometra.
5. Pułapka gazowa – to drobny filtr zawierający węgiel aktywny z łupin orzecha kokosowego, który nie tylko poprawia właściwości organoleptyczne: smak, kolor i zapach, ale także usuwa substancje lotne z oczyszczonej wody.
6. Strukturyzator – w tej jednostce woda jest strukturyzowana i traci negatywną pamięć informacyjną o pojawieniu się w niej już usuniętych trujących i szkodliwych substancji. Jednostka filtrująca – strukturyzator – zapewnia tworzenie w pełni ustrukturyzowanej wody – prawidłowe uformowanie pojedynczych cząsteczek H2O w klastry. Taka woda wnika do każdej komórki naszego organizmu, dobrze ją nawadnia, zapewniając optymalny przebieg reakcji redoks, przyspieszając procesy metaboliczne w organizmie.
7. Mineralizer – mineralizujący wkład bioceramiczny, który nasyca wodę wszystkimi niezbędnymi człowiekowi minerałami w formie jonowej, o zrównoważonym składzie (kwarc, skalen i montmorylonit, tlenki krzemu (do 85%), wapń i potas, sód, magnez, żelazo, fosfor, miedź, cynk, tytan, srebro, mangan, nikiel, wanad, molibden, cyrkon, gal, kobalt, lantan, beryl, bor, fluor itp.) w pełni spełniają normy stołowej wody mineralnej na poziomie europejskim.
8. Wkład jonizujący (z europejskim certyfikatem) – nadaje wodzie wartość do -280 mV ORP, woda ma właściwości antyoksydacyjne, sprzyja dobrej fermentacji i przemianie materii w organizmie człowieka, jest aktywnym detoksykatorem, usuwa wolne rodniki.
9. Podwójny system strukturyzowania wody – przywraca pierwotną strukturę cząsteczki wody, „magnetyzuje” wodę, „oczyszcza pamięć” i nadaje wodzie właściwości stopionej wody z górskiego źródła.
10. Blok turmalinu – zdolny do przenoszenia promieni podczerwonych do wody, sprzyja dodatkowej mineralizacji jonowej i zwiększa ilość jonów ujemnych w wodzie. Woda nabiera właściwości spowalniających starzenie się organizmu na poziomie komórkowym.
11. Bioaktywator mineralny – zeolitowy strukturyzator wody. Właściwości naturalnego zeolitu są po prostu fantastyczne: potrafi wydobywać metale ciężkie i radioaktywne z narządów i kości ludzkiego ciała bez względu na to, jak dawno wniknęły do organizmu, a także substancje szkodliwe i niepotrzebne. Zeolit oczyszcza organizm z toksyn i nie wchodzi bezpośrednio w interakcję z witaminami, aminokwasami, białkami i innymi złożonymi związkami organicznymi. Minerał ten przywraca równowagę wszystkich bez wyjątku makro- i mikroelementów, zwiększa odporność, poprawia funkcjonowanie układu enzymatycznego i hormonalnego, normalizuje procesy metaboliczne lipidów, białek i węglowodanów.
Nasza woda:
– przywraca równowagę wodną,
– poprawia funkcjonowanie wszystkich narządów i układów,
– usuwa toksyny,
– zwiększa elastyczność więzadeł i naczyń krwionośnych,
– poprawia ruchomość stawów,
– zwiększa elastyczność skóry,
– łagodzi zespół kaca,
– wymywa piasek z nerek, rozbija kamienie,
– wypełnia ciało niezbędnymi minerałami.
Jonizator w sztyfcie onkoochronnej, „żywej” wody
Jonizator sztyftowy z granulkami wapniowo-magnezowymi.
Kształt: cylindryczny, osłona wykonana z jadalnego polimeru.
Skład: wapń i magnez 99% – granulki wapniowo-magnezowe o barwie srebrzystobiałej, temperatura topnienia 648,8°C, temperatura wrzenia 1107°C, gęstość 1,74 g/cm3.
Zastosowanie: uzdatnianie wody.
Analiza chemiczna (%) |
||||||||
Mg |
Fe |
Si |
Ni |
Cu |
Al |
Mn |
Cl |
Inne |
>93 |
<0,35 |
<0,2 |
<0,001 |
<0,004 |
<0,2 |
<0,3 |
<0,05 |
<0,1 |
Jonizator wapniowo-magnezowy służy do zmiany parametrów ORP (potencjału redox) wody pitnej.
Wzbogaca wodę w wodór, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwutleniająco, przeciwnowotworowo, ogranicza reakcje oksydacyjne, nadaje zakres pH od 8,5 do 10, zmienia potencjał elektryczny wody z „+200 mV” na co najmniej „-250 mV”.
Jonizator wapniowo-magnezowy może przebywać w środowisku wodnym przez długi czas, zachowując aktywne funkcje. Działając na wodę (woda jest wzbogacana magnezem i wapniem w formie jonowej, nabywa właściwości donorów elektronów „wody żywej”), pomaga poprawić przemianę materii, odbudować tkanki układu sercowo-naczyniowego, układu mięśniowo-szkieletowego i modelować sylwetkę.
„Żywa woda” jest doskonałym źródłem energii, stymulatorem, tonikiem, poprawia efektywność regeneracji komórek i metabolizm.
Warunki przechowywania: trzymać sztyft w suchym miejscu do czasu użycia.
Sposób użycia: stosować sztyft-jonizator w przygotowanej (butelkowanej) wodzie o temperaturze, która nie przekracza 40°C.
Maksymalny efekt:
Butelka 0,33l – po 7-10 minutach
Butelka 0,5 l – po 15-20 minutach
Butelka 1 l – po 25-30 minutach
Butelka 1,5 l – po 35-40 minutach
Butelka 2 l – po 45 minutach
Od momentu użycia jonizator musi cały czas być w wodzie!
Termin przydatności sztyftu to 1 miesiąc od rozpoczęcia użytkowania.
Zalety wody po użyciu jonizatora w sztyfcie
W Europie istnieje wiele standardów określania wskaźników bezpieczeństwa i jakości wody pitnej. Nieustannie rozmawiamy o tym, jakiej wody nie należy pić, a jakiej używać. Liczba chorób onkologicznych wciąż rośnie. Dlaczego? Ponieważ jeden parametr nie jest brany pod uwagę – potencjał redox.
Potencjał oksydacyjno-redukcyjny (ORP) jest miarą zdolności substancji chemicznej do przyłączania elektronów. ORP jest jednym z najważniejszych czynników reakcji redoks zachodzących w środowisku płynnym, w tym w środowisku wewnętrznym organizmu człowieka. Potencjał ten jest bezpośrednio związany z procesami życiowymi organizmu i metabolizmem.
ORP wody, jak i każdej innej cieczy, może przybierać różne wartości: zarówno dodatnie, jak i ujemne. Wszyscy kształtujemy się i rodzimy w ujemnie naładowanym środowisku – środowisku z ujemnym ORP. Przykładowo – wartość ORP płynu owodniowego wynosi -200 mV, mleka matki: -70 mV. ORP wewnętrznego środowiska ludzkiego ciała zwykle ma wartości ujemne, które wahają się od -100 do
-200 mV. Choroby pojawiają się, gdy ujemny potencjał komórek spada poniżej normy (-70 do -50 mV). ORP zwykłej wody pitnej jest prawie zawsze większe od zera i zwykle wynosi od +200 do +400 mV.
Kiedy zwykła woda pitna wnika do tkanek organizmu, zabiera z komórek i tkanek elektrony. W rezultacie struktury biologiczne organizmu (błony komórkowe, organelle komórkowe, kwasy nukleinowe i inne) ulegają destrukcji oksydacyjnej, w wyniku której organizm starzeje się, zużywa, a ważne narządy tracą swoją funkcję.
Te negatywne procesy można spowolnić, jeśli do organizmu dostanie się woda o ujemnej wartości ORP. Jeżeli woda pitna dostająca się do organizmu ma ORP zbliżone do wartości ORP środowiska wewnętrznego organizmu człowieka, to potencjał elektryczny błon komórkowych nie jest zużywany na korygowanie aktywności elektronów i woda jest lepiej przyswajana, ponieważ ma biologiczną zgodność w tym parametrze. Jeżeli woda pitna ma ORP bardziej ujemne niż ORP środowiska wewnętrznego organizmu, to zasila ją energią, która jest wykorzystywana przez komórki. Jest również idealnym przeciwutleniaczem.
Woda o ujemnych właściwościach ORP nazywana jest „żywą wodą”. Właśnie taką wodę tworzy sztyft-jonizator.